Δευτέρα 22 Ιουνίου 2015

Σφακιανές πίτες η τελειότητα της απλότητας!!!

Σφιακιανές πίτες λοιπόν, από την πηγή τους τα Χανιά.
Καταρχάς, να πούμε, ότι λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων, δεν μπόρεσα να αναρτήσω καινούργια συνταγούλα, παρόλο που περιμένουν, ένα σωρό για να δημοσιευτούν.
Αυτή την εποχή, γίνονται στην Κρήτη οι κουρές, (το κούρεμα) των προβάτων, που αποτελεί και ένα είδος γιορτής για εμάς εδώ.
Στο τέλος ακολουθεί τραπέζι, με φαγητό, κρασί και πολλές φορές τραγούδι.
Πέρα από τις συγγενικές μας κουρές λοιπόν, βρεθήκαμε στα Χανιά, στο Εμπρόσνερο, από όπου μαζί με πολλά άλλα υπέροχα φαγητά, είχαν σφακιανές πίτες.
Η παρουσία τους είναι απαραίτητη  σε κάθε τραπέζι τους, όπως και σε εμάς οι δικές μας  σαρικόπιτες η   συνταγή   εδώ      ΣΑΡΙΚΟΠΙΤΕΣ ΟΙ ΤΥΡΟΠΙΤΕΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ,

καθώς επίσης και τα μυζηθροπιτάκια μας  Μυζυθροπιτάκια και τηγανόπιτες με μέλι
Και αφού είδαμε από τις υπέροχες οικοδέσποινες, και μάθαμε να τις φτιάχνουμε, ήρθε η ώρα να τις δείξουμε κι εμείς με τη σειρά μας σ΄εσάς.
Υλικά
1/2 κιλό ξινομυζήθρα
 για τη ζύμη
2 μεγάλες κούπες αλεύρι, 3 κσ. λάδι, λίγο αλάτι,  και νερό όσο χρειαστεί για να γίνει ένα μαλακό ζυμάρι



Σε μια λεκάνη βάζουμε αλεύρι, λάδι και τρίβουμε μέχρι να γίνει ψιχουλιαστό.
Έπειτα προσθέτουμε νερό μέχρι να γίνει ένα μαλακό ζυμάρι.
Το χωρίζουμε σε μικρά μπαλάκια, αλευρώνοντας τα χέρια μας, στο μέγεθος καρυδιού.
Βάζουμε αλεύρι στο τραπέζι, αλευρώνουμε τα μπαλάκια ζύμης, και τα ανοίγουμε με τα δάχτυλά μας.
βάζουμε στο καθένα μια ποσότητα ξινομυζήθρας
τόση ώστε να μπορούμε έπειτα να την κλείσουμε μέσα στην πίτα και να κάνουμε μια μεγαλύτερη μπάλα με τη ξινομυζήθρα τυλιγμένη μέσα της.
Τώρα έχουμε 2 επιλογές,
ή την ανοίγουμε σε μικρό φύλλο (όσο είναι  το πιατάκι από το φλιτζάνι του καφέ) σιγά σιγά με τα δάχτυλά μας, πάνω σε πολύ καλά πάντα αλευρωμένη επιφάνεια,
Η πάλι σε καλά αλευρωμένη επιφάνεια, την ανοίγουμε  με  ξυλικάκι όπως στη φωτογραφία.
Εγώ άνοιξα όλες τις πιτούλες σιγά σιγά  με τα δάχτυλα.
Ζεσταίνουμε καλά, ένα αντικολοιτικό τηγάνι, και τηγανίζουμε λίγο από τη μια
και λίγο από την άλλη χωρίς λάδι.
Έτσι ζεστές όπως είναι,
τις περιχύνουμε με μπόλικο θυμαρίσιο μέλι

Τις τυλίγουμε, ή τις τρώμε ως έχουν.
Αλλά και σκέτες είναι πολύ νόστιμες.
Βέβαια με το μέλι δεν υπάρχει. Είναι φανταστικές.
Είδατε ότι χρειαστήκαμε μόνο 2-3 υλικά.
Και είναι όντως η τελειότητα της απλότητας,  με λίγο ζυμάρι, λίγη μυζήθρα ,και μέλι, έχουμε ένα απίθανο γλυκό, ενώ σκέτες την πιο απλή μορφή τυρόπιτας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου